Realizările USMF ”Nicolae Testemițanu” în anul universitar 2013-2014
- 40 views
Cele mai importante realizări ale Universității de Stat de Medicină și Farmacie ”Nicolae Testemițanu”, în anul universitar 2013-2014, au fost prezentate Senatului universitar, ieri, 15 octombrie, în cadrul ședinței de deschidere a Zilelor Universității. În acest an, USMF “Nicolae Testemiţanu” aniversează 69 de ani de la fondare.
Rectorul Ion Ababii a prezentat audienței un raport amplu privind realizarea obiectivelor propuse la începutul anului trecut de studii. În toate succesele obţinute, rectorul a evidenţiat rolul şi contribuţia întregii comunități universitare, care “prin profesionalism a promovat bunul nume al instituţiei”.
Activitatea Universității s-a realizat în baza Strategiei de dezvoltare a Universității și în conformitate cu standardele internaționale de educație medicală. Procesul de instruire rămâne a fi marcat de doi indicatori de bază: reușita la studii și calitatea studiilor, care s-au îmbunătățit atingând cel mai înalt nivel din ultimii cinci ani, a susţinut Ion Ababii. Anul trecut, 949 de tineri au absolvit ciclul I de studii universitare, inclusiv 146 de cetăţeni străini, rezidenţiatul - 835 de persoane, iar 5970 de medici au trecut cursurile de formare continuă. De asemenea, pe parcursul anului trecut, s-a intensificat activitatea ştiinţifică şi a fost implementat programul de învăţământ la distanţă în instruirea doctoranzilor.
Rectorul a specificat şi importanța internaționalizării învăţământului medical. În prezent, la Universitatea noastră își fac studiile 1853 de studenți străini din 33 de țări ale lumii. În context, academicianul a evidențiat că studenții străini trebuie să respecte regulamentul de şedere în ţară şi cel al instituţiei noastre.
Un subiect aparte abordat de profesorul Ababii a fost remunerarea medicilor rezidenți, care urmează stagiul practic în instituţiile medicale. Din acest an, au fost majorate bursele de studii ale acestora, dar este necesar de a identifica şi alte forme de remunerare a lor.
Referindu-se la colaborarea internaţională, rectorul a menţionat că anul trecut Universitatea noastră a semnat 9 acorduri noi de colaborare cu instituții de învăţământ superior medical şi de cercetare de peste hotare. Acestea permit extinderea posibilităților de mobilitate academică a cadrelor didactice şi a studenţilor. În acelaşi context, Ion Ababii a menționat că s-au intensificat relațiile de colaborare cu Ucraina, Germania, Polonia, ţările baltice şi partenerii francofoni.
Pe parcursul anului trecut, Universitatea a efectuat cheltuieli în sumă de 24,9 milioane de lei pentru asigurarea tehnico-materială, metodico-didactică și informațională.
Mihai Brumărel, şef catedră Farmacie socială “Vasile Procopişin” a declarat că toate realizările Universităţii se datorează întregii echipe universitare, dar cel mai mult meritele aparţin rectorului Ion Ababii, care ştie să facă faţă provocărilor timpului.
„În acest an, am finalizat regulamentele privind durata nouă de studii a pregătirii postuniversitare. Din anul curent, rezidenții vor putea să-și facă studiile conform cerințelor europene”, a menționat Valeriu Revenco, decanul Facultății de Rezidențiat și Secundariat Clinic.
În ajunul Zilelor Universității, a fost editat primul număr al Revistei de Ştiinţe ale Sănătăţii din Moldova a USMF “Nicolae Testemiţanu”, care a fost publicată în limba română și engleză. Totodată, a fost editată o culegere de rezumate ale lucrărilor Conferinţei ştiinţifice anuale a colaboratorilor şi studenţilor în diverse domenii ale medicinei: medico-biologic, sănătate publică, clinico-terapeutic, clinico-chirurgical, sănătatea mamei şi copilului, stomatologie, farmacie, socio-umanist.
Cu ocazia Zilelor Universității, adresăm felicitări întregii comunități universitare - sănătate, realizări frumoase și prosperitate!
[nggallery id=160]
Preluarea informației de pe site-ul USMF „Nicolae Testemițanu” poate fi efectuată doar cu indicarea obligatorie a sursei și a linkului direct accesat pe www.usmf.md.
Comentarii