USMF „Nicolae Testemițanu” va implementa examenul clinic structurat obiectiv la toate programele de studii
- 1182 views
La Universitatea de Stat de Medicină și Farmacie „Nicolae Testemițanu” din Republica Moldova a fost aprobată Metodologia de organizare și realizare a examenului clinic structurat obiectiv (The Objective Structured Clinical Examination – OSCE), în cadrul ședinței Senatului din 23 iunie 2022.
Metodologia stabilește principiile de organizare, desfășurare și realizare a examenului clinic structurat obiectiv la toate programele de studii superioare de licență (ciclul I) și integrate (licență și master) la USMF „Nicolae Testemițanu”.
„Universitatea noastră tinde spre internaționalizare, iar acest fapt presupune introducerea unei evaluări practice pentru studenți la finalul fiecărui an de studii, ceea ce stă la baza examenului OSCE”, a subliniat rectorul Emil Ceban.
Prim-prorectorul Olga Cernețchi, prorector pentru activitate didactică, a accentuat necesitatea cunoașterii conceptului OSCE și implementarea acestuia în Universitate, deoarece reprezintă un obiectiv prioritar inclus în agenda misiunii de acreditare internațională ce se va desfășura în această toamnă.
Potrivit conferențiarului universitar Silvia Stratulat, șefa Departamentului Didactic și Management Academic, „examenul OSCE este o metodă de evaluare a competențelor profesionale și transversale ale studenților în baza testării obiective a abilităților de realizare a manoperelor practice și de rezolvare a problemelor clinice. OSCE poate fi utilizat în aprecierea cunoștințelor studenților ca parte componentă a evaluărilor curente, stagiilor practice, evaluărilor semestriale și finale (examen de absolvire). Examenul OSCE poate fi realizat la catedrele clinice de profil și la Centrul Universitar de Simulare în Instruirea Medicală (CUSIM), utilizând manechine, simulatoare, pacienți standardizați, instrumentare, aparataj medical și formulare medicale”.
Examenul OSCE a fost deja testat la programul de studii Asistență medicală generală, în sesiunea de primăvară a studenților din anul IV, la finalul stagiului practic „Îngrijiri calificate”. Virgina Șalaru, conferențiar universitar la Catedra de medicină de familie, responsabilă pentru Programul de studii Asistență medicală generală, a remarcat că, în cadrul examenului desfășurat la CUSIM, studenții au demonstrat abilitățile practice obținute sub mai multe aspecte – de la comunicarea și interacțiunea cu pacientul, până la manopere practice specifice programului de instruire.
OSCE este o metodă de evaluare recomandată de Federația Mondială de Educație Medicală (World Federation for Medical Education) – stabilit ca obiectiv în Planul strategic de dezvoltare a Universității pentru perioada 2021-2030, la domeniul Activitatea didactică educațională.
Preluarea informației de pe site-ul USMF „Nicolae Testemițanu” poate fi efectuată doar cu indicarea obligatorie a sursei și a linkului direct accesat pe www.usmf.md.
Comentarii