USMF ”Nicolae Testemițanu” consolidează relațiile cu Guvernul elvețian
- 73 vues
Agenţia Elveţiană pentru Dezvoltare şi Cooperare (AEDC) îşi anunţă disponibilitatea de a continua colaborarea cu Universitatea de Stat de Medicină şi Farmacie “Nicolae Testemiţanu” - instituţie lider în instruirea medicală şi în dezvoltarea de curriculum-uri din țara noastră. Declaraţia aparţine directorului AEDC-Moldova, Simone Giger, care a vizitat Universitatea noastră, în data de 4 februarie curent, şi a avut o întrevedere cu rectorul, prorectorii, decanii şi alţi reprezentanţi ai instituției.
Expertul elveţian a menţionat că apreciază colaborarea de până acum cu USMF “Nicolae Testemiţanu” şi intenţionează, ca în următorii ani, să continue şi să dezvolte proiectele ce ţin, prioritar, de îmbunătăţirea sistemului de sănătate din Republica Moldova.
Astfel, intervenţiile prioritare ale Agenţiei rămân proiectele: „Modernizarea sistemului perinatal în Republica Moldova”, „Regionalizarea serviciilor pediatrice de urgență și terapie intensivă în Republica Moldova” (REPEMOL), „Generație sănătoasă” (Servicii de sănătate prietenoase tinerilor) şi „Dezvoltarea sistemului de servicii comunitare de sănătate mintală în Moldova”. În faza incipientă este un proiect ce ţine de medicina primară şi bolile netransmisibile, a anunţat Simone Giger. “În cadrul acestor proiecte, vom avea spaţiu de cooperare cu Universitatea, va fi o conexiune, deoarece acestea presupun şi dezvoltare de curriculum-uri, şi instruiri ale medicilor”, a menţionat expertul elveţian.
Rectorul Ion Ababii a salutat intenţiile Agenției Elvețiene pentru Dezvoltare și Cooperare privind îmbunătăţirea sistemului de sănătate din ţara noastră, menţionând că intervenţiile acestei agenţii deja generează rezultate bune. În ultimii ani, s-a micşorat rata mortalităţii infantile cu până la 50 la sută, deoarece maternităţile din ţară au fost dotate cu utilaj şi echipament performant. De asemenea, cu ajutorul susţinerii Guvernului elveţian, au fost introduse mai multe dintre recomandările Organizaţiei Mondiale a Sănătaţii (OMS) în sistemul naţional de sănătate. În contextul acestei colaborări, Ion Ababii a sugerat experţilor să prevadă stagii în Elveţia pentru medici, profesori şi rezidenţi, dar şi invitarea cercetătorilor, specialiştilor din această ţară pentru a ţine cursuri la noi și pentru a realiza un schimb de experienţă.
Valeriu Sava, absolvent al USMF “Nicolae Testemiţanu”, coordonator de programe la AEDC, a accentuat că Agenţia elveţiană oferă multe perspective de dezvoltare şi îmbunătăţire a sistemului de sănătate în general, dar şi pentru Universitate în particular. Cel mai important pentru derularea cu succes a proiectelor este factorul uman și capacitatea de a le implementa, a spus Valeriu Sava.
Agenția Elvețiană pentru Dezvoltare și Cooperare acordă asistență Republicii Moldova în baza Acordului dintre Guvernul Republicii Moldova și Guvernul Confederației Elvețiene privind asistența umanitară și cooperarea tehnică, semnat la Chișinău în anul 2001.
[nggallery id=212]
Preluarea informației de pe site-ul USMF „Nicolae Testemițanu” poate fi efectuată doar cu indicarea obligatorie a sursei și a linkului direct accesat pe www.usmf.md.
Comentarii