Schimb de bune practici la MoldMedizin&MoldDent
- 159 vues
Cea de-a doua zi a expoziției MoldMedizin&MoldDent a continuat cu mai multe conferințe științifico-practice.
În prima parte a zilei, la manifestarea științifică cu genericul „Importanța clinică a tehnologiilor de laborator - actualități și perspective” și-au dat întâlnire peste 180 de medici și specialiști în medicina de laborator, atât din Republica Moldova, cât și din România, Finlanda, Ucraina și Federația Rusă.
Un interes deosebit a trezit comunicarea Suzanei Hatescu din România, care a vorbit despre importanța și avantajele utilizării testului „Troponina înalt sensibilă”, utilizat pentru depistarea precoce a leziunilor cardiace acute, în scopul stabilirii unui management terapeutic adecvat.
O altă problemă abordată în cadrul sesiunii a fost axată pe diagnosticul patologiilor oncologice. În acest context, Eduard Raboj, România, a prezentat noile tehnologii de depistare a cancerului mamar, iar Maxim Balașov, Ucraina, a adus la cunoștința publicului noi metode de diagnostic precoce a cancerului de col uterin. La lucrările conferinței au participat activ și medicii rezidenți, care s-au arătat interesați de subiecte și au spus că vin cu plăcere la astfel de evenimente, unde au ocazia să învețe din experiența specialiștilor consacrați.
Tot în această zi, medicii obstetricieni-ginecologi de la catedrele de profil ale Universității de Stat de Medicină și Farmacie „Nicolae Testemițanu” au participat la o conferință științifică cu genericul Patologia extragenitală și sarcina, moderată de Olga Cernețchi, șef catedră Obstetrică și ginecologie nr. 2. În deschidere, profesorul universitar a salutat specialiștii prezenți la eveniment și i-a îndemnat să fie cât mai activi, să adreseze întrebări pentru ca, într-un final, fiecare să plece cu un bagaj nou de cunoștințe, experiențe și bune practici în domeniu.
La întrunire a participat și Veronica Cernelev, rezident în anul II la specialitatea Endocrinologie. Tânăra a fost interesată de anumite subiecte, printre care glanda tiroidă și sarcina și diabetul gestațional, care au legătură directă cu specialitatea pe care o studiază. Tânăra recunoaște că a aflat anumite detalii privind sindromul antifosfolipidic, pe care nu a reușit să le studieze în perioada studenției. Sindromul antifosfolipidic reprezintă una dintre cauzele pierderii sarcinii la termeni foarte mici. Acest subiect a prezentat interes și pentru Ion Baltag, rezident în anul I, Catedra de obstetrică și ginecologie nr. 1. Rezidentul a mai menționat că această conferință reprezintă o oportunitate pentru tinerii specialiști și medicii clinicieni de a se perfecționa și de a realiza schimburi de experiență, inclusiv cu alți colegi de peste hotare.
[nggallery id=405]
Preluarea informației de pe site-ul USMF „Nicolae Testemițanu” poate fi efectuată doar cu indicarea obligatorie a sursei și a linkului direct accesat pe www.usmf.md.
Comentarii