Totalizarea rezultatelor proiectului „Bazele ajutorului medical de urgență pentru liceeni”
- 123 vues
Luni, 11 decembrie, a fost făcut bilanțul proiectului ABC bazele ajutorului medical de urgență pentru liceeni, implementat de Asociația Studenților și Rezidenților în Medicină cu suportul Agenției Statelor Unite pentru Dezvoltare Internațională (USAID), prin intermediul programului Parteneriate pentru o Societate Civilă Durabilă în Moldova și a organizației FHI360.
Totalizarea rezultatelor proiectului s-a realizat în cadrul unei mese rotunde cu participarea voluntarilor care au organizat și au desfășurat instruirile - studenți și rezidenți ai USMF „Nicolae Testemițanu”, elevi și profesori care au beneficiat de instruiri, parteneri și finanțatori.
Evenimentul a fost organizat cu scopul de a analiza impactul proiectului, punctele forte, observațiile și sugestiile venite din perspectiva atât a formatorilor voluntari, cât și a celor care au beneficiat de instruire. Grație acestuia, cca 1500 de elevi din 32 de licee din mun. Chișinău și din raioanele Ialoveni și Strășeni au fost instruiți. De asemenea a fost discutată și posibilitatea de a asigura continuitatea proiectului.
„Am învățat multe lucruri noi și utile, care din păcate nu le cunoșteam sau le știam doar la nivel teoretic, dar în practică nu am aplicat aceste tehnici niciodată. Rugăm atât organizatorii, cât și finanțatorii să continue proiectul și să nu se limiteze la numărul de elevi și profesori instruiți la moment. Elevii au fost atât de entuziasmați încât nu doreau să plece de la curs”, a comentat Vitalie Cobzac, directorul adjunct pentru educație al Liceului Teoretic „Ștefan cel Mare”din Chișinău .
Laurențiu Rafca, elev în clasa a 11-a la Liceul Teoretic Român-Francez „Gheorghe Asachi”, a spus că aceste două ore de instruire au fost foarte interesante și deja mai mulți colegi și-au făcut planuri de a merge să-și continue studiile la medicină. „Mi-a plăcut că fiecare dintre noi am avut posibilitatea de face masaj la inimă și de a acorda primul ajutor medical în cazul când un copil se îneacă. Dorim să mai existe asemenea practici și în alte sfere ale medicinei”, a adăugat elevul.
Gheorghe Buruiană, președintele Asociației Studenților și Rezidenților în Medicină a menționat că scopul proiectului a fost atins, a fost instruit numărul de elevi planificat inițial. „Am avut o colaborare productivă cu acești elevi și suntem siguri că ei sunt bine instruiți de a acorda primul ajutor medical conform Protocolului ABC de resuscitare cardio-respiratorie”, a declarat președintele ASRM.
La final, coordonatorii proiectului au înmânat instructorilor diplome pentru participare și contribuție semnificativă în acest proiect de importanță vitală.
Asociația Studenților și Rezidenților în Medicină este o asociație obștească care, în colaborare cu Universitatea de Stat de Medicină și Farmacie „Nicolae Testemițanu” din Republica Moldova, apără interesele mediciniștilor din Republica Moldova, participă la integrarea socială a acestora și îi încurajează să participe la diverse activități medicale și nonmedicale.
[nggallery id=650]
Preluarea informației de pe site-ul USMF „Nicolae Testemițanu” poate fi efectuată doar cu indicarea obligatorie a sursei și a linkului direct accesat pe www.usmf.md.
Comentarii