Schimb de experiență în cadrul proiectului „DiaMed@USMFNicolaeTestemițanu”
- 780 vues
Diaspora este recunoscută ca o resursă valoroasă pentru țară, iar absolvenții Universității de Stat de Medicină și Farmacie „Nicolae Testemițanu” din Republica Moldova care participă în cadrul proiectului „Implicarea profesioniștilor medicali din diaspora în dezvoltarea țării de origine” („DiaMed@USMFNicolaeTestemițanu”) contribuie semnificativ la educația medicală în țara noastră.
În data de 20 și 21 noiembrie 2023, la universitatea noastră a avut loc cea de-a treia vizită a unui specialist din diaspora medicală – Neli Secora-Ungureanu, medic neurolog, șefa Secției de neurologie la Clinica de Reabilitare Elbland din Grobenhain, Germania. A absolvit USMF „Nicolae Testemițanu”, continuând studiile postuniversitare de rezidențiat la specialitatea Neurologie, la Institutul de Medicină Urgentă.
Neli Secora-Ungureanu a avut o întrevedere cu membrii Departamentului Cercetare din cadrul Institutului Național de Cercetare în Medicină și Sănătate, la care s-a discutat despre direcțiile de colaborare în domeniul cercetării medicale. Ulterior, în cadrul unei întâlniri cu studenții, ea a împărtășit din experiența sa profesională – prezentând cazuri clinice și practici bazate pe dovezi, dezvoltând abilități clinice și de comunicare pentru diagnosticul și tratamentul acestora. În acest context, a desfășurat o colaborare activă cu alți profesioniști din domeniul sănătății pentru obținerea unor rezultate optime în beneficiul pacienților.
Reprezentanta diasporei și-a anunțat disponibilitatea de a contribui la extinderea oportunităților pentru tinerii medici care și-au început cariera la USMF „Nicolae Testemițanu”.
„Toți studenții merită să beneficieze de un sistem medical de calitate acasă, similar cu cel din restul Europei. Este o datorie morală față de Universitatea care m-a format să mă implic în educația medicală și să contribui la sporirea nivelului de competență a viitorilor medici. Diaspora nu trebuie să fie doar un spectator, ci să participe activ la progresul țării noastre. Principala mea motivație este să aduc beneficii pacienților. Prin colaborare și schimb de experiență putem îmbunătăți sistemul medical și să oferim o îngrijire de calitate în țara noastră”, a menționat Neli Secora-Ungureanu.
Academicianul Stanislav Groppa, prorector pentru activitatea de cercetare, a declarat că profesioniștii din diasporă, prin dedicarea lor, demonstrează că se poate realiza o schimbare pozitivă și durabilă în Moldova. „Diaspora deschide noi orizonturi și promovează valorile europene în sistemul medical moldovean. Prin eforturi comune, se pot realiza progrese semnificative în oferirea unor servicii medicale de calitate și în consolidarea integrării europene în domeniul sănătății. Neurologul Neli Secora-Ungureanu este un exemplu elocvent al modului în care experiența acumulată în străinătate poate fi transpusă în beneficiul comunității noastre medicale. Investiția în educația medicală reprezintă investiția în viitorul sănătății noastre”, a declarat academicianul Groppa.
Proiectul „Implicarea profesioniștilor medicali din diaspora în dezvoltarea țării de origine” („DiaMed@USMFNicolaeTestemițanu”) este realizat de USMF Nicolae Testemițanu cu suportul proiectului „Fondul de Consiliere în Politici”, finanțat de Ministerul Federal German pentru Cooperare Economică și Dezvoltare (BMZ) și implementat de Agenția de Cooperare Internațională a Germaniei (GIZ).
Preluarea informației de pe site-ul USMF „Nicolae Testemițanu” poate fi efectuată doar cu indicarea obligatorie a sursei și a linkului direct accesat pe www.usmf.md.
Comentarii