Noaptea Cercetătorilor Europeni, ediția 2022
- vizualizări: 203
Universitatea de Stat de Medicină și Farmacie „Nicolae Testemițanu” din Republica Moldova va participa la Noaptea Cercetătorilor Europeni (European Researcher’s Night), ediția 2022 – un proiect inițiat de Comisia de Cercetare a Uniunii Europene în anul 2005, ce se desfășoară în aceeași zi în toate țările membre și afiliate, cu scopul de a promova știinta și cercetătorii în rândurile publicului larg.
Evenimentul va avea loc pe 30 septembrie, cu începere de la ora 16:00, în parcul Universității Tehnice a Moldovei (str. Studenților, 9, or. Chișinău) și în scuarul Universității de Stat „Alecu Russo” din Bălți (str. Pușkin, 38).
Cercetătorii se vor întâlni cu publicul și își vor prezenta activitățile prin experimente practice, spectacole științifice, jocuri, teste, concursuri, expoziții și activități digitale. Copiii și adulții vor descoperi cercetarea, știința și inovația într-un mod inedit.
USMF „Nicolae Testemițanu” va fi reprezentată la acest eveniment de Laboratorul de inginerie tisulară şi culturi celulare, Laboratorul de gastroenterologie, Laboratorul de hepato-chirurgie, Laboratorul de neurobiologie și genetică medicală, Catedra de propedeutică stomatologică „Pavel Godoroja”, Catedra de chirurgie oro-maxilo-facială pediatrică și pedodonție „Ion Lupan”, Disciplina de geriatrie și medicină a muncii și Centrul Științifico-Practic în domeniul Plantelor Medicinale.
Cercetătorii și inventatorii noștri își vor prezenta propriile inovații cu ajutorul materialelor demonstrative: microscoape, dispozitive electronice, ecrane LED și postere. De asemenea, aceștia vor ține mai multe lecții publice la diverse teme: fabricarea firelor din material biologic pentru terapia de inoculare; aplicații ale colagenului extras din placentă și cordon ombilical în ingineria tisulară; funcțiile ficatului și profilaxia afecțiunilor hepatice; cele mai noi tehnici ale terapiei cu ozon și tehnologice în neurologie; biofilmul dentar microbian: pericole pentru sănătate și oportunități de control; bioimprimanta 3D în scopul de a imprima fragmente de ţesuturi la pacienții care au suferit diverse traumatisme.
Celebrarea științei și cercetării este o inițiativă a Uniunii Europene sprijinită prin acțiunile Marie Skłodowska-Curie, care își propune să aducă cercetătorii mai aproape de publicul larg, să demonstreze diversitatea și impactul științei, dar și să motiveze tinerii să aleagă o carieră în cercetare.
În 2021, evenimentul organizat în peste 400 de orașe europene a atras peste 2.3 milioane de vizitatori.
Mai multe detalii despre eveniment vedeți în Program.
Preluarea informației de pe site-ul USMF „Nicolae Testemițanu” poate fi efectuată doar cu indicarea obligatorie a sursei și a linkului direct accesat pe www.usmf.md.
Comentarii