Experţii europeni în învățământul medical la Universitate
- vizualizări: 140
În perioada 9-12 ianuarie curent, Universitatea de Stat de Medicină și Farmacie ”Nicolae Testemițanu” a fost onorată de vizita unei delegații europene reprezentată de Stefan Lindgren, președinte al Federației Mondiale pentru Educație Medicală și David Gordon, președinte al Asociației Școlilor Medicale din Europa.
Vineri, 10 ianuarie 2014, în Sala Senatului a USMF ”Nicolae Testemițanu” a avut loc o lecţie publică susținută de experții europeni, care au prezentat comunității academice reglementările și politicile în Europa și la nivel mondial privind învățământul medical.
Stefan Lindgren, președinte al Federației Mondiale pentru Educație Medicală, profesor în medicină și gastroenterologie la Universitatea Lund din Suedia, consultant superior la Spitalul Universitar Skåne din Malmö, a vorbit despre noile abordări în învățământul medical.
Despre rolul global al medicului în viitor și dezvoltarea Directivei Mondiale pentru școlile medicale a relatat David Gordon, președinte al Asociației Școlilor Medicale din Europa, profesor emerit în medicină, fost decan al Facultății de Medicină a Universității din Manchester. În prezent, David Gordon este Visiting Professor al Universității din Copenhaga, Danemarca, titlu conferit în anul 2009 și de USMF ”Nicolae Testemițanu”.
În aceste zile, la Universitate a început sesiunea de iarnă, fapt ce le-a permis experților europeni să asiste și să monitorizeze desfășurarea procesului de evaluare a cunoștințelor mediciniștilor. Aceștia au remarcat operativitatea, transparența și obiectivitatea evaluării studenților, datorită implementării tehnologiilor moderne. La examenul prin testare, fiecare student primește o broșură cu 100 de variante de teste și o grilă de teste. Studentul completează doar codul personal care corespunde cu numărul matriculei (fără a specifica numele și prenumele) și scrie doar răspunsurile la teste, după care se apropie cu foia grilă de un terminal, care în câteva secunde scanează testul și studentul imediat poate vizualiza la ecran punctajul total acumulat. Rezultatele testării sunt afișate imediat după examen sub formă de raport de tipul: cod personal și punctaj total (fără nume și prenume).
Stefan Lindgren și David Gordon au avut întrevederi cu administrația USMF ”Nicolae Testemițanu”, reprezentanții Ministerului Educației și Ministerului Sănătății, au vizitat Centrul Universitar de Simulare în Instruirea Medicală (CUSIM) şi Clinica Stomatologică a Universității. Oaspeții au rămas impresionați de CUSIM și au apreciat înalt performanțele Universității în implementarea noilor metode și tehnologii educaționale (instruirea prin simulare în medicină) în formarea medicilor, care vor asigura calitatea educaţiei și îmbunătăţirea asistenţei medicale prestate populaţiei.
”Cheia succesului este evaluarea continuă. Trebuie să continuați să investiți în echipamente și tehnologii inovatoare de instruire prin simulare a viitorilor medici, deoarece inovațiile de ordin tehnologic vor juca un rol din ce în ce mai important în dezvoltarea procesului de învățământ medical. Totodată este necesară dezvoltarea infrastructurii Universității, iar profesorii și studenții trebuie să acumuleze mai multă experiență în utilizarea mijloacelor multimedia și a metodelor moderne de predare-învățare”, a spus președintele AȘME.
Sâmbătă, 11 ianuarie, în incinta Universității a avut loc ședința de totalizare a vizitei delegaților europeni, la care au participat conducerea Universității, decani, prodecani și reprezentanții mass-media. Gheorghe Plăcintă, decan al Facultății Medicină nr. 1 a prezentat sinteze din raportul de autoevaluare a Facultății, care a fost realizată conform standardelor Federației Mondiale pentru Educație Medicală din anul 2012. Despre pregătirea postuniversitară a medicilor și a farmaciștilor au relatat Valeriu Revenco, decan al Facultății de Rezidențiat și Secundariat Clinic și Eugen Bendelic, decan al Facultății de Educație Continuă în Medicină și Farmacie. Oleg Lozan, prorector pentru implementarea tehnologiilor informaționale și dezvoltare strategică a vorbit despre Strategia de informatizare a Universității și a prezentat primele rezultate privind implementarea Sistemului Informațional de Management Universitar.
În încheiere, experții din occident au dat o apreciere înaltă Universității și au venit cu unele recomandări privind reformarea învățământului medical. Profesorul Gordon a spus că i-a fost interesant să vadă cum a evoluat și s-a dezvoltat Universitatea în ultimii 4 ani, remarcând performanțe în domeniul modernizării procesului de învățământ, informatizării și cooperării internaționale ale Universității. Profesorul a menționat importanța relațiilor de colaborare cu universitățile și structurile internaționale în dezvoltarea continuă a USMF ”Nicolae Testemițanu”. ”Un moment foarte important pe care l-am observat la Dumneavoastră este devotamentul, dorința și disponibilitatea Universității de dezvoltare. Universitatea are o conducere foarte bună, cu viziuni clare de reformare a învățământului medical din Republica Moldova. Universitatea se dezvoltă cu pași rapizi, ceea ce înseamnă că aveți toate șansele să ocupați un loc destoinic în lista celor mai prestigioase instituții europene”, a spus președintele AȘME.
Stefan Lindgren a accentuat faptul că inaugurarea Centrului Universitar de Simulare în Instruirea Medicală, menținerea și consolidarea Facultății de Educație Continuă este o mare realizare a Universității. ”Am vizitat multe universități, dar eu sunt sigur că Universitatea de Medicină din Moldova dispune de tot pentru a fi recunoscută la nivel internațional în domeniul învățământului medical”, a adăugat președintele FMEM.
Ion Ababii a vorbit despre necesitatea și dorința de creare a unui spital universitar, care va permite dezvoltarea abilităților practice ale studenților și rezidenților și realizarea cercetărilor științifice în domeniu. ”Vizita și evaluarea procesului de învățământ de către experții străini este foarte importantă pentru Universitate, deoarece autoevaluarea este un proces continuu. Știm că mai avem mult de muncit, dar suntem optimiști că absolvenții noștri vor fi recunoscuți nu numai în țările Uniunii Europene dar și în toată lumea”, a spus rectorul. Ion Ababii a menționat că conform deciziei Senatului are onoarea să decerneze diploma și titlul de Profesor asociat al USMF ”Nicolae Testemițanu – domnilor David Gordon și Stefan Lindgren. Rectorul le-a adus mulțumiri experților pentru această vizită, contribuție personală și suportul organizațiilor internaționale pe care le reprezintă în dezvoltarea USMF ”Nicolae Testemițanu” și a exprimat deschiderea Universității pentru o conlucrare fructuoasă în viitor.
USMF ”Nicolae Testemițanu” este membă a Asociaţiei Şcolilor Medicale din Europa din anul 2011 și în 2013 a aderat la Asociația pentru Educaţie Medicală din Europa, organizația regională europeană a Federaţiei Mondiale de Educaţie Medicală.
Pentru mai multe detalii privind recomandările experților europeni accesați:
http://usmf.md/news/recomandari-europene-pentru-invatamantul-medical-din-republica-moldova/
[nggallery id=50]
Preluarea informației de pe site-ul USMF „Nicolae Testemițanu” poate fi efectuată doar cu indicarea obligatorie a sursei și a linkului direct accesat pe www.usmf.md.
Comentarii