Prevenirea și tratamentul accidentului vascular cerebral ischemic
- vizualizări: 438
În data de 6 martie curent, a avut loc conferința științifică „Prevenirea și tratamentul accidentului vascular cerebral (AVC) ischemic: abordare interdisciplinară”. În cadrul evenimentului au fost discutate subiecte precum factorii de risc ai AVC ischemic în rândul populației din Republica Moldova, prevenirea AVC ischemic la pacientul cu fibrilație atrială, trombozele venoase cerebrale și conduita tratamentului antitrombotic la pacienții cu stenoza de artere carotide.
Conferința a fost deschisă de academicianul Stanislav Groppa, șeful Catedrei de neurologie nr. 2, care a declarat că patologiile vasculare cerebrale rămân a fi o problemă gravă pentru Republica Moldova, iar mortalitatea din această cauză este în creștere, mai ales că în ultima perioadă se înregistrează și fenomenul de îmbătrânire a populației. „Este foarte important să informăm societatea că un mod de viață nesănătos, cum ar fi abuzul de alcool, fumatul, inactivitatea fizică și alte activități nocive, sunt factori de risc pentru AVC, care pot fi preveniţi”, a specificat profesorul universitar.
Aurel Grosu, președintele Consiliului de Experți al Ministerului Sănătății, a prezentat informații și date statistice despre tratamentul accidentului cerebral vascular în cazul pacientului cu risc de sângerare. „Consecințele AVC în cazul pacientului cu risc de sângerare sunt mai grave, iar tratarea necesită o atenție și îngrijire deosebită”, a remarcat specialistul. Totodată, profesorul a informat medicii despre responsabilitatea pe care și-o asumă și care sunt principiile de bază în cazul în care acordă ajutor acestor pacienți.
Elena Manole, conferențiar universitar la Catedra de neurologie, a vorbit despre ce presupun trombozele venoase cerebrale, care este diferența dintre o tromboză venoasă cerebrală și o tromboză generală şi impactul acestora. „O bună parte dintre nou-născuți fac tromboze venoase cerebrale. Ele sunt determinate foarte des de deshidratare sau complicații perinatale”, a menționat conferențiarul Elena Manole.
Cristina Barbu, medic neurolog la Institutul de Medicină Urgentă din Chișinău, spune că la această conferință a aflat multe informații noi atât în plan de tratament, cât și date statistice, ceea ce o va ajuta foarte mult în practica medicală. „Pentru mine această temă este extrem de actuală, deoarece zilnic trebuie să acord ajutor pacienților cu AVC, iar organizarea acestor conferințe este foarte benefică pentru tinerii specialiști”, a subliniat medicul neurolog.
Conform datelor Organizației Mondiale a Sănătății, 15 milioane de oameni suferă un accident vascular cerebral în întreaga lume, în fiecare an. Dintre aceștia, 5 milioane decedează și alte 5 milioane sunt persoane cu dizabilităţi. În Europa, în fiecare an se înregistrează aproximativ 650 de mii de decese provocate de accident vascular cerebral, dintre care aproximativ 80% sunt ischemice.
[nggallery id=747]
Preluarea informației de pe site-ul USMF „Nicolae Testemițanu” poate fi efectuată doar cu indicarea obligatorie a sursei și a linkului direct accesat pe www.usmf.md.
Comentarii