Stagiu în domeniul nutriției umane în statul Carolina de Nord
- vizualizări: 777
Reprezentantul Universității de Stat de Medicină și Farmacie „Nicolae Testemițanu” din Republica Moldova – Radu Rusu, asistent universitar la Disciplina de igienă din cadrul Departamentului Medicină Preventivă – a realizat un program de master la Universitatea Carolina de Nord (UNC) din Greensboro, Statele Unite ale Americii, în domeniul nutriției umane.
Programul a inclus activități educaționale ce țin de cultura alimentației, vitamine și minerale, metodologia cercetării în nutriție, ce s-au desfășurat pe parcursul a două semestre. Respectiv, asistentul universitar a participat la lecții de Medicină culinară, cu explorarea tehnicilor de preparare a meniurilor dietetice pentru diverse categorii de pacienți – activități ce au avut loc în bucătăria Departamentului. Totodată, delegatul universității noastre a ținut două seminare publice cu tema „Nutriția în Moldova”, prin care a promovat cultura și tradițiile naționale, precum și a reflectat provocările actuale în domeniul nutriției și a sănătății publice. De asemenea, a participat la o conferință cu tema ”Advancing Health Equity Through Culture-Centered Dietary Interventions to Address Chronic Diseases”.
În același timp, Radu Rusu a finalizat două proiecte de cercetare în Nutriția umană. Primul este „Dezvoltarea unui algoritm de determinare a nivelului hepcidinei serice utilizând capacitățile predictibile a valorilor feritinei serice și a proteinei C reactive, în contextul anemiilor fierodeficitare și inflamatorii”. Rezultatele obținute urmează a fi publicate în revista științifică ”American Society for Nutrition”. Cel de-al doilea studiu cu tema „Determinarea concentrației homocisteinei plasmatice prin metoda de laborator ELISA, în contextul determinării gradului de corelație cu hepcidina”, la fel, este în curs de publicare.
Reprezentantul Universității a avut oportunitatea de a observa practica dieteticienilor din cadrul Spitalului Cone Health din Greensboro, în unitățile de terapie intensivă, cardiologie, traumatologie și neurologie, precum și de a asista la procedura de instalare a tubului nasogastric pentru alimentație enterală, cu ajutorul dispozitivului CorTrack. Respectiv, a participat, alături de dieteticienii din Centrul de Medicină de Familie Cone Health, la consultația pacienților din ambulatoriu cu diverse patologii cronice. Totodată, a luat parte la diverse activități sociale și culturale a comunității Guilford County din Greensboro, unde a susținut două prezentări în cadrul adunărilor săptămânale a Clubului Guilford Rotary Club, fiind apreciat de către membri cu titlul Paul Haris Fellow. De asemenea, el a ținut un discurs la evenimentul consacrat dezvoltării relațiilor de parteneriat bilateral între statul Carolina de Nord și Republica Moldova, la cea de-a 25-a aniversare organizată în orașul Raleigh.
La revenirea în țară, Radu Rusu a relatat despre utilitatea programului: „Am avut parte de o experiență culturală vastă, ce mi-a îmbogățit atât sfera profesională, cât și cea personală. Integrarea într-un nou mediu academic, tehnologic și sociocultural mi-a permis să-mi extind perspectiva asupra practicilor și provocărilor globale nu doar în domeniul nutriției, ci și în ceea ce privește sănătatea umană în ansamblu. Una dintre cele mai valoroase aspecte a fost șansa de a colabora și învăța alături de experți și profesioniști din domeniul nutriției, de a participa la diverse cursuri, proiecte de cercetare, conferințe, precum și de a explora practicile nutriționale în mediul clinic. Toate aceste interacțiuni m-au determinat să reflectez asupra complexității științei nutriției și a rolului acesteia în prevenirea maladiilor netransmisibile, menținerea sănătății și a bunăstării umane”. În acest context, asistentul universitar a propus preluarea experienței colegilor de la Universitatea Carolina de Nord din Greensboro, și anume: dezvoltarea și integrarea cursului de Medicină culinară la programul Nutriție umană la universitatea noastră, organizarea seminarelor săptămânale cu invitarea experților din domeniul nutriției și celor conexe din diverse structuri organizaționale, de a implementa tehnologia Veggie Meter (VM), în scop educațional și de cercetare, pentru determinarea carotenoizilor, utilizați ca biomarkeri pentru aportul de fructe și legume (un instrument neinvaziv de cercetare ce detectează și cuantifică carotenoizii din piele).
Stagiul a fost realizat în cadrul Programului „Visiting Research Scholarship in Nutrition”, în perioada august 2023 – mai 2024.
Preluarea informației de pe site-ul USMF „Nicolae Testemițanu” poate fi efectuată doar cu indicarea obligatorie a sursei și a linkului direct accesat pe www.usmf.md.
Comentarii