UNFPA Moldova a donat USMF „Nicolae Testemițanu” un lot de echipament educațional modern în domeniul sănătății reproductive
- vizualizări: 416
Studenți, medici rezidenți, practicieni și personalul medical cu studii medii vor beneficia de oportunități extinse pentru dezvoltarea și testarea abilităților practice în domeniul sănătății sexuale și reproductive grație echipamentului didactic modern sub formă de manechine medicale, oferit de Fondul Națiunilor Unite pentru Populație în Republica Moldova (UNFPA). Instituțiile beneficiare sunt: Universitatea de Stat de Medicină și Farmacie „Nicolae Testemițanu”, Centrul de Instruire în Baza de Simulare al Institutului Mamei și Copilului, Centrul de Excelență în Medicină și Farmacie „Raisa Pacalo” și colegiile de medicină din municipiile Bălți, Ungheni, Orhei și Cahul.
Ceremonia de donare a avut loc în data de 27 septembrie 2023 și a fost moderată de rectorul USMF „Nicolae Testemițanu”, profesorul universitar Emil Ceban, care a subliniat că manechinele medicale au un rol major pentru îmbunătățirea procesului de instruire medicală, sporirea calității și siguranței serviciilor medicale în Republica Moldova.
Rectorul a evidențiat rezultatele remarcabile înregistrate în cadrul parteneriatului între USMF „Nicolae Testemițanu” și UNFPA Moldova pe diverse segmente: menținerea sănătății sexuale și reproductive a populației, fortificarea serviciilor de planificare familială și de îmbunătățire a procesului de asigurare cu contraceptive moderne a grupurilor vulnerabile ale populației. Personalul universitar a elaborat protocoale clinice standardizate privind: planificarea familiei și metodele moderne de contracepție, managementul clinic al cazurilor de viol, precum și Regulamentul de asigurare a grupurilor vulnerabile cu contraceptive pentru specialiștii din domeniul sănătății reproducerii. Totodată, cadrele științifico-didactice ale Universității au elaborat materiale instructive video pentru medici și pacienți, au organizat numeroase ateliere de instruire pentru specialiștii de diferit nivel.
Grație parteneriatului între UNFPA și Institutul Est European de Sănătate a Reproducerii, în curricula universitară au fost implementate două platforme on-line: „ViC – Consultația contraceptivă virtuală” și „Lanțul contraceptivelor”, în baza cărora au fost instruiți la distanță studenți, medici rezidenți și practicieni din domeniu. De asemenea, au fost elaborate și integrate în învățământul preuniversitar, universitar și în educația medicală continuă programe de instruire în domeniul planificării familiale pentru medicii de familie din mediul urban și rural, precum și pentru medicii obstetricieni-ginecologi din cadrul centrelor de sănătate prietenoase tinerilor și a cabinetelor de sănătate reproductivă din 25 de raioane din țară. Pentru specialiștii în domeniu au fost organizate traininguri și ateliere de instruire la distanță privind sănătatea sexuală și reproductivă, asigurarea continuității serviciilor în caz de urgențe de sănătate publică și managementul clinic al cazurilor de viol.
În anul universitar 2019-2020, cu scopul facilitării procesului de integrare a modulului de instruire în cadrul curriculei universitare, USMF „Nicolae Testemițanu” în parteneriat cu UNFPA Moldova a realizat un șir de instruiri privind Pachetul inițial minim de servicii de sănătate sexuală și reproductivă în condiții de criză, beneficiari fiind personalul didactic din cadrul Departamentului Obstetrică și Ginecologie și Catedrei de medicină de familie ale Universității.
Pe parcursul anilor, Universitatea a beneficiat de donații de echipament performant din partea UNFPA Moldova pentru însușirea deprinderilor practice în screeningul cervical. De asemenea, a fost realizat un program de instruire în citologia cervicală pentru specialiștii în morfopatologie din țară.
„Exprimăm gratitudine Reprezentanței UNFPA Moldova pentru suportul inestimabil acordat țării noastre, în special în domeniul sănătății reproductive și sexuale a populației, formării și perfecționării continue a specialiștilor, planificării familiale și gestionării situațiilor de criză în domeniu. Sincere mulțumiri adresăm, de asemenea, Ministerului Sănătății pentru susținere în cooperarea cu structurile internaționale privind procesul educațional, științific și clinic”, a menționat rectorul.
Potrivit secretarului de stat al Ministerului Sănătății, conferențiarul universitar Alexandru Gasnaș, ministerul va spori accesul la servicii prin crearea centrelor de simulare atât în municipiul Chișinău la bazele clinice ale USMF „Nicolae Testemițanu”, cât și în alte regiuni din țară. „Suntem recunoscători UNFPA Moldova pentru donația ce va avea un impact semnificativ asupra fortificării educației medicale din Republica Moldova, precum și rectorului și echipei Universității de Medicină pentru eforturile de promovare a învățării și dezvoltării medicale”, a menționat oficialul.
„UNFPA, în calitate de agenție ONU, are misiunea de a asigura că fiecare sarcină este planificată și fiecare naștere este sigură, salută modernizarea continuă a sistemului de sănătate în Republica Moldova. Echipamentul oferit va îmbunătăți calitatea actului de studii medicale și va întregi eforturile Ministerului Sănătății în consolidarea calității serviciilor de sănătate sexuală și reproductivă și, cel mai important, în salvarea vieților femeilor din întreaga țară”, a declarat Nigina Abaszada, reprezentanta rezidentă a UNFPA Moldova.
Mariana Negrean, directoarea Centrului de Excelență în Medicină și Farmacie ,,Raisa Pacalo”, a exprimat recunoștință pentru lotul de manechine performante, ce vor contribui la asigurarea calității formării prin practică a viitorilor asistenți medicali și moașe. „În contextul reformelor din sistemul sănătății și a educației, abordării europene a procesului de formare a specialiștilor pentru sistemul sănătății, Centrul pune accent pe calitatea formării și dezvoltării competențelor profesionale ale viitorilor specialiști cu studii medii, în corespundere cu imperativele timpului, cerințele sistemului de sănătate și cu strategiile și politicile Organizației Mondiale a Sănătății și Uniunii Europene”, a adăugat Mariana Negrean.
La rândul său, Sergiu Gladun, directorul Institutului Mamei și Copilului, a calificat donația drept o contribuție semnificativă la îmbunătățirea calității serviciilor medicale și formării profesionale a personalului medical. „Echipamentul didactic ne va ajuta la formarea abilităților în acordarea asistenței medicale în urgențele ginecologice și obstetricale, examinarea medicală în cazurile de viol, furnizarea serviciilor de planificare familială și screening cervical”, a afirmat managerul IMC.
Donația este parte a acțiunilor continue ale UNFPA Moldova în sprijinirea Ministerului Sănătății pentru consolidarea capacităților și rezilienței sistemului autohton de sănătate. Scopul este de a răspunde prompt la nevoile de sănătate sexuală și reproductivă ale femeilor și tinerilor refugiați din Ucraina, precum și ale populației gazdă. Valoarea donației este de peste 440 de mii de lei.
Preluarea informației de pe site-ul USMF „Nicolae Testemițanu” poate fi efectuată doar cu indicarea obligatorie a sursei și a linkului direct accesat pe www.usmf.md.
Comentarii