Ziua internațională de comemorare a victimelor Holocaustului
- vizualizări: 48
„Stați împotriva antisemitismului!”. Cu acest slogan consemnăm Ziua internațională de comemorare a victimelor Holocaustului în anul 2025, când se împlinesc opt decenii de la eliberarea Auschwitzului. Acest manifest vine ca urmare a răspândirii rapide a antisemitismului, inclusiv prin afirmații false despre Holocaust, precum și ca o angajare în lupta continuă împotriva discriminării și a urii.
În Republica Moldova, începând cu 27 ianuarie și până la 2 februarie, se desfășoară Săptămâna Memoriei Victimelor Holocaustului. În această perioadă vor fi organizate o serie de evenimente, inclusiv în instituțiile de învățământ și bibliotecile publice. Vor fi difuzate filme tematice, mese rotunde, excursii, expoziții, ore tematice etc., în semn de comemorare a celor care au fost nimiciți în una dintre cele mai mari atrocități ale istoriei secolului XX.
De asemenea, pe parcursul săptămânii, în incinta Casei Naționalităților va fi prezentată publicului expoziția de fotografii „Rabinii Europei în timpul Holocaustului”. Materialele expuse reflectă istoriile a 12 lideri religioși și spirituali ai comunităților evreiești din Republica Moldova, România, Lituania, Polonia, Ucraina și din alte țări, care reprezintă un model de curaj, moralitate și valori spirituale universale.
Prin aceste acțiuni, Republica Moldova vine să fortifice politicile naționale vizând promovarea toleranței și combaterea tuturor formelor de discriminare, precum și să contribuie la consolidarea coeziunii sociale, asumându-și angajamentul de a întreprinde acțiuni sociale și educaționale în vederea studierii Holocaustului și organizării evenimentelor de comemorare a victimelor acestei tragedii istorice.
Menționăm că Președinta Republicii Moldova Maia Sandu participă astăzi la ceremonia dedicată împlinirii a 80 de ani de la eliberarea lagărului de concentrare și exterminare Auschwitz-Birkenau. Evenimentul reunește peste 30 de lideri mondiali la Muzeul Auschwitz-Birkenau, amplasat pe locul fostului lagăr nazist din oraşul polonez Oświęcim.
La Chișinău, această zi a fost marcată printr-un eveniment de comemorare a victimelor Holocaustului, la care a participat Președintele Parlamentului Igor Grosu și alți oficiali.
Ziua internaţională de comemorare a Victimelor Holocaustului este marcată din anul 2005, la inițiativa Organizaţiei Naţiunilor Unite. Conform datelor istorice, la 27 ianuarie 1945, forţele aliate au eliberat lagărul Auschwitz-Birkenau, unde se estimează că au fost exterminați peste 1,1 milioane de oameni.
Republica Moldova consemnează această zi din 2015. Conform raportului final al Comisiei Internaţionale pentru studierea Holocaustului, în anul 1941, pe teritoriul actual al Republicii Moldova existau 49 de lagăre de concentrare și ghetouri, iar în regiunea din stânga Nistrului – 189. Peste 200 de mii de evrei au fost omorâți, inclusiv ca urmare a deportărilor în această regiune, şi cel puțin 10 mii de romi au fost torturați sau împușcați.
Preluarea informației de pe site-ul USMF „Nicolae Testemițanu” poate fi efectuată doar cu indicarea obligatorie a sursei și a linkului direct accesat pe www.usmf.md.
Comentarii