Conferința „In memoriam Valeriu Ghereg”
- 152 просмотра
Cele mai noi aspecte în domeniul anesteziologiei, terapiei intensive și medicinei de urgență au constituit subiectul Conferinței “In Memoriam Valeriu Ghereg”, desfăşurată luni, 24 februarie, la IMSP Centrul Național de Medicină Urgentă din capitală. Conferinţa dedicată fondatorului școlii de anestezie și terapie intensivă din Republica Moldova, aflată la cea de-a V-a ediție, i-a avut ca participanți pe studenții și rezidenții Universităţii de Stat de Medicină şi Farmacie “Nicolae Testemiţanu”.
Evenimentul a fost deschis de Sergiu Șandru, șef catedră Anesteziologie și reanimatologie nr. 1 ”Valeriu Ghereg”, care a relatat câteva file din biografia regretatului profesor Valeriu Ghereg.
Gheorghe Rojnoveanu, prorector pentru activitate științifică a USMF “Nicolae Testemițanu” a menționat că ”Anume cu aportul Domniei Sale au debutat, apoi s-au fructificat armonios și s-au valorificat legăturile ulterioare de colaborare a școlii naționale de anestezie și terapie intensivă (ATI) cu asociațiile europene și mondiale de ATI, care astăzi se amplifică și se dezvoltă mulțumită discipolilor săi. La finalul discursului, prorectorul le-a dorit succese studenților și rezidenților participanți la eveniment.
Oaspetele de onoare al conferinței, Gabriel Gurman, profesor emerit în anestezie, președinte al Societății europene de tehnologii informaționale în anestezie și terapie intensivă, Doctor Honoris Causa al USMF ”Nicolae Testemițanu”, a împărtășit din vasta sa experiență în domeniul anesteziologiei, reanimatologiei și medicinei de urgență în cadrul unui dialog interactiv cu studenții, rezidenții și medicii prezenţi la conferinţă.
Profesorul Gurman a captivat atenția publicului cu prezentările ”Freud și anestezia” și ”Sterilitatea în unitatea de terapie intensivă”, venind cu argumente valide, bune practici la nivel mondial și exemple din spitalele din Israel. Gabriel Gurman a demonstrat date statistice privind frecvența infecției în cazurile de deces la terapie intensivă, menționând că fiecare rezident, medic este un potenţial transmițător și trebuie să își asume responsabilitatea pentru siguranța vieții pacientului.
În cadrul conferinţei, studenții și rezidenții au prezentat rapoarte științifice în domeniul anesteziei, terapiei intensive și medicinei de urgență, care au fost evaluate de o comisie specială. Comunicările Rezistența la antibiotice a bacteriilor generatoare de infecții nozocomiale în unitatea de terapie intensivă de profil neurochirurgical și Curarizarea reziduală după colecistectomia laparoscopică: pro sau contra decurarizării sistemice? prezentate de Liliana Molea, rezidentă, anul I, şi Oxana Popova, studentă, anul VI, Facultatea de Medicină nr. 1, au fost calificate drept cele mai reușite lucrări.
Câștigătoarele vor avea posibilitatea să participe, gratuit, la cel de-al 25-lea Congres al Societății europene de tehnologii informaționale în anestezie și terapie intensivă (ESCTAIC), organizat în colaborare cu Societatea Română de Anestezie, care va avea loc la Timișoara, între 23-25 octombrie 2014. Pentru mai multe informații accesați: http://congress.esctaic.org/.
În semn de omagiu adus profesorului Valeriu Ghereg, în cadrul conferinței, a fost lansată publicaţia “Anestezie și terapie intensivă” – un manual util pentru generațiile de studenți și rezidenți.
Preluarea informației de pe site-ul USMF „Nicolae Testemițanu” poate fi efectuată doar cu indicarea obligatorie a sursei și a linkului direct accesat pe www.usmf.md.
Comentarii