În noul an de studii cu noi obiective propuse
- 137 просмотров
Reformarea curriculum-ului conform standardelor educaţionale europene, informatizarea procesului didactic, crearea unei subdiviziuni universitare responsabilă de evaluarea cunoștințelor și atribuțiilor practice ale studenților, precum și instituirea unui serviciu de asistență psihologică pentru studenți și cadre didactice - sunt doar câteva dintre direcţiile prioritare de activitate şi obiectivele Universităţii de Stat de Medicină și Farmacie „Nicolae Testemițanu” pentru anul de studii 2014-2015.
Vineri, 29 august, membrii senatului USMF „Nicolae Testemițanu” s-au întrunit într-o ședință pentru a discuta și fixa programul de activitați pentru anul de studii 2014-2015, care urmează să fie realizat în conformitate cu Strategia de dezvoltare a Universităţii (2011-2020) și Strategia de informatizare a Universității (2012-2015).
Potrivit rectorului Ion Ababii, în noul an de studii se va insista pe sporirea calităţii procesului de instruire, orientat spre finalităţi. Actuale rămân cerinţele de utilizare a formelor moderne de instruire şi evaluare a competenţelor, inclusiv a tehnologiilor informaţionale avansate pentru asigurarea transparenţei şi obiectivităţii acestui proces.
Olga Cernețchi, prorector pentru asigurarea calităţii şi integrării în învăţământ, a menționat că Universitatea noastră este un centru universitar medical de performanță cu un mare potențial de dezvoltare - fapt declarat de experții Federației Mondiale pentru Educație Medicală. Eforturile comunității universitare în instruirea viitorilor medici și farmaciști sunt înalt apreciate, totuși sunt câteva momente asupra cărora se cere mai multă atenție și muncă. Astfel, prioritară în noul an de studii a devenit refoma curriculum-ului, adaptat la standardele europene - număr de ore, discipline, componente, durată etc.
Prorectorul pentru relații internaționale, Mihail Gavriliuc s-a referit la necesitatea de extindere a internaționalizării procesului de studii. Acesta este un domeniu important pentru integrarea Universității în Uniunea Europeană de educație medicală, pentru preluarea celor mai bune practici și experiențe în realizarea reformelor în procesul didactic.
Printre prioritățile stabilite pentru anul curent de către direcția știință, prorectorul Gheorghe Rojnoveanu a menționat eficientizarea managementului cercetării științifice, sporirea calității și competetivității cercetării științifice, precum și motivarea, susținerea și dezvoltarea potențialului uman în cercetarea științifică.
Referitor la direcțiile de activitate în domeniul dezvoltării strategice și implementării tehnologiilor informaționale, a vorbit membrilor Senatului, prorectorul Oleg Lozan, care a menționat că prevederile Stategiei de informatizare 2012-2015 sunt realizate în proporție de 70 la sută, iar până la finele anului documentul va fi revizuit și actualizat, conform necesităților. De asemenea, în anul curent de studii se preconizează implementarea Modulului Didactic la facultățile Medicină nr. 1, Medicină nr. 2 și Stomatologie. Pentru campusul studențesc va fi dezvoltat un sistem electronic de monitorizare a înlesnirilor pentru studenți în cadrul cantinelor universitare, iar în cadrul Modulul Comunicare și fluxuri de documente vor fi implementate noi tipuri de documente.
Emil Ceban, prorector pentru educație și probleme sociale, a evidențiat rolul autoguvernării studențești. Asociația Studenților și Rezidenților în Medicină participă la toate activitățile curriculare și extracurriculare. De aceea, unul dintre obiectivele principale vizează crearea unui centru modern de autoguvernare studențească ca o subdiviziune responsabilă de agrement, ce va răspunde necesităților socio-culturale ale mediciniștilor.
În cadrul aceleiași ședințe, Sergiu Ciobanu, secretar responsabil al Comisiei de admitere a prezentat și rezultatele admiterii din acest an la USMF „Nicolae Testemițanu”.
În linii mari, acestea au fost prioritățile stabilite de Senat pentru anul de studii 2014-2015, dar la realizarea acestora trebuie să contribuie fiecare membru al comunității universitare.
[nggallery id=130]
Preluarea informației de pe site-ul USMF „Nicolae Testemițanu” poate fi efectuată doar cu indicarea obligatorie a sursei și a linkului direct accesat pe www.usmf.md.
Comentarii