Susținerea sănătății personalului din asistența medicală primară în perioada pandemiei COVID-19
- 536 просмотров
Susținerea sănătății și a bunăstării angajaților din asistența medicală primară (AMP) a fost tema unui atelier de lucru organizat în format on-line, în data de 17 martie curent, la Copenhaga, Danemarca, de Organizația Mondială a Sănătății (OMS), care a întrunit specialiști notorii în psihiatrie și psihologie medicală din Irlanda, Israel, Uzbekistan și Republica Moldova. Țara noastră a fost reprezentată la acest webinar de către Jana Chihai, dr. șt. med., conferențiar universitar la Catedra de psihiatrie, narcologie și psihologie medicală a Universității de Stat de Medicină și Farmacie „Nicolae Testemițanu”, președintele Societății Psihiatrilor, Narcologilor, Psihoterapeuților și Psihologilor Clinicieni din Republica Moldova.
La atelierul de lucru au fost abordate aspecte privind rolul strategic al guvernelor și al managerilor de spitale, precum și necesitatea intervențiilor echipelor interdisciplinare de psihologi în acordarea de suport lucrătorilor medicali în perioada pandemiei COVID-19.
Jana Chihai a împărtășit, la webinar, experiența Republicii Moldova în această problemă complexă. În context, profesorul a relatat că specialiștii iau în calcul consecințele pandemiei asupra sănătății mintale a personalului medical – tulburări de stres posttraumatic (PTSD), depresie, anxietate, tulburări de spectru autist (ASD), astenie cronică și alte probleme de ordin psihologic. „Aflarea îndelungată a personalului în prima linie, deja de un an, reprezintă o provocare substanțială. S-a constatat că 80% din forța de muncă din AMP invocă prezența sindromului Burnout moderat, iar aproximativ 40% dintre aceștia – o epuizare severă. Din acest considerent, ne orientăm pe intervenții în cadrul instituțiilor medicale din prima linie, prin intermediul unei platforme comune pentru autoevaluare. La moment, dezvoltăm un algoritm de intervenție în toate instituțiile medicale, prin mobilizarea tuturor psihologilor, care au fost instruiți în prima etapă”, a remarcat specialistul în psihologie.
De menționat că, în prezent, funcționează 40 de centre comunitare de sănătate mintală în cadrul AMP, la care se va apela pentru a interveni în aceste cazuri, prin instituirea echipelor multidisciplinare, care vor oferi primul ajutor psihologic pentru trei grupuri țintă: populație, profesioniști din domeniul medical și directori ai instituțiilor medicale, conform algoritmului oficial de intervenție aprobat de Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale. Intervenția este orientată pe următoarele direcții: lansarea unei platforme de autoscreening pentru toți profesioniștii din domeniul medical, afectați de epuizare, anxietate și depresie, intervenții psihologice de scurtă durată și sprijin psihoemoțional.
Potrivit conferențiarului Jana Chihai, echipele multidisciplinare din centrele comunitare au fost instruite pentru a acorda suport tuturor profesioniștilor din domeniul sănătății, în special, medicilor de familie și asistenților medicali. Personalul a fost instruit pentru a înțelege diversele consecințe ale muncii dificile și ale problemelor de sănătate mintală pe care le pot întâlni în practică. De asemenea, psihologii sunt informați despre modalitățile de tratare a problemelor de sănătate mintală și despre cel mai eficient tratament, deoarece există diverse simptome: tulburări de somn, atac de panică, depresie și idei suicidare.
Expertul în psihologie a accentuat că povara care cade asupra medicilor de familie este una enormă, din cauza multiplelor sarcini – testare, vaccinare, tratament etc., astfel încât aceștia se confruntă cu sentimentul epuizării în plan profesional. „După perioada de pandemie, va fi important să ne gândim la modul de asigurare a acestui sprijin – încurajarea și îngrijirea medicilor de familie și, de fapt, a tuturor profesioniștilor din domeniul medical. Având în vedere lipsa acută de forță de muncă în sistemul de sănătate, o astfel de abordare poate fi, de asemenea, o pârghie eficientă pentru menținerea și atragerea personalului în AMP”, a concluzionat Jana Chihai.
Seria de webinare „Let’s Talk Primary Health Care” este desfășurată lunar de Centrul European de Asistență Medicală Primară al OMS, cu scopul de a conecta forțele de lucru din asistența medicală primară într-o conversație regulată între specialiști din diferite țări, în condițiile în care pandemia COVID-19 a pus personalul medical în situația de a activa în condiții extreme de lucru și de suprasolicitare profesională. La treapta asistenței medicale primare, volumul total de muncă a sporit considerabil pe fundalul schimbărilor în modul de furnizare a serviciilor medicale de bază, iar experiența din regiune ajută la înțelegerea modului de a face din AMP un sector de lucru dinamic și sustenabil.
Preluarea informației de pe site-ul USMF „Nicolae Testemițanu” poate fi efectuată doar cu indicarea obligatorie a sursei și a linkului direct accesat pe www.usmf.md.
Comentarii