Profesorul Constantin Ețco este unul dintre notorietățile care a adus plusvaloare Universității
- 1682 просмотра
Pe parcursul a 76 de ani de la fondare, marea bogăție a Universității de Stat de Medicină și Farmacie „Nicolae Testemițanu” a fost și va rămâne potențialul uman – cadrele științifico-didactice și studenții acesteia. Un sistem de sănătate bine pus la punct, pornește de la o instituție de învățământ care instruiește specialiști de înaltă calificare și generează politici și strategii de sănătate pentru o societate sănătoasă. Potențialul de aur al Almei Mater sunt personalitățile care-i făuresc destinul și istoria, iar profesorul Constantin Ețco este unul dintre notorietățile care a adus plusvaloare Universității. Declarația aparține academicianului Stanislav Groppa, prorector pentru activitatea de cercetare, moderator, și a fost făcută în cadrul evenimentului de lansare a cărții Constantin Ețco – Magul din Țara gorunilor, scrisă de Liviu Belâi, în data de 19 octombrie curent.
În opinia prorectorului, Constantin Ețco, fiind născut în inima codrilor, a preluat acel suc al stejarilor, acea putere de a crește anume profesional. A activat într-o perioadă extrem de complicată, cu turbulențe politice, economice și sociale, însă, având un scop bine determinat, a perseverat continuu. A făurit și a format o comunitate de mari intelectuali la acea vreme, devenind un promotor al tradiției, dar și a tot ce este nou. „Domnia Sa a pus un accent deosebit pe dezvoltarea sistemului național de sănătate, a domeniului sănătății mamei și copilului, pe reducerea factorilor de risc ai sănătății copiilor, în special a celor din zonele rurale. Rezultatele cercetărilor sale au stat la baza elaborării strategiilor de dezvoltare a sistemului de sănătate publică, fiind unul dintre autorii de bază ai actelor normative necesare pentru introducerea sistemului asigurărilor medicale obligatorii”, a menționat academicianul. Acad. Groppa a exprimat recunoștință scriitorului Liviu Belâi pentru curajul și contribuția substanțială la colectarea și sistematizarea materialelor reflectate în această carte valoroasă atât pentru cei care au reușit să interacționeze cu omul Constantin Ețco, cât și pentru cei care urmează să-l cunoască din istorisirea acesteia.
Olga Tagadiuc, directorul general al Agenţiei Naţionale pentru Cercetare și Dezvoltare, moderatoare, a remarcat că „evenimentul vine să celebreze un om și o carte. Profesorul Constantin Ețco a reușit să clădească mai multe familii puternice. Cei dragi, care prin elogiul acestei cărți, aduc un omagiu soțului, tatălui, bunelului, ceea ce demonstrează că Domnia Sa a reușit să insufle sentimente aparte în inima acestor mlădițe. O a doua familie este catedra pe care a fondat-o, unde a implementat noi tehnici și metode de instruire, a elaborat curricula, diverse ghiduri și cursuri educaționale. Cea de-a treia familie este a discipolilor – extrem de numeroasă, care activează în Universitate, dar și în sistemul de sănătate, și care continuă să implementeze acele idei îndrăznețe pe care le-a promovat profesorul”.
Autorul cărții, Liviu Belâi, în elogiul său, a menționat că a devenit deja o tradiție ca marea familie a USMF „Nicolae Testemițanu” să-și onoreze predecesorii prin omagii și memorii. Modesta mea lucrare include o viață de om, a cărui protagonist este Constantin Ețco, dr. hab. șt. med., șef al Catedrei de economie, management și psihopedagogie în medicină (actualmente Catedra de medicină socială și management „Nicolae Testemițanu”), președinte al Asociației Economie, Management și Psihologie în Medicină și redactor-șef al Revistei Sănătate publică, economie și psihologie în medicină.
„Am muncit cu o deosebită plăcere la această carte, avându-i în calitate de coautori nepoatele, fiica și soția sa – Ludmila Ețco. Îmi doresc ca fiecare cititor, după lecturare, să afirme nu am citit o carte, ci am făcut cunoștință cu un om, vorba savantului Nicolae Iorga. Îmi era ca un frate mai mare, deși suntem de aceeași vârstă, pentru unii chiar ca un părinte. Rezultatul acestei prietenii de durată s-a soldat cu apariția a șapte cărți, în care am descris viața și activitatea tumultoasă a familiei Ețco. A fost un om neobișnuit, înțelept, răbdător, patriot neîntrecut și primul ucenic al marelui Nicolae Testemițanu, la rândul său transmițând tot ce a preluat mai bun de la dascălul său – dragostea pentru Medicină. Credoul său în viață era dacă, în virtutea vieții, nu putem șterge trecutul, cu siguranță putem schimba viitorul. Să nu lăsăm pe alții să o facă în locul nostru!, afirmație ce deschide cartea”, a subliniat autorul.
Șefa Catedrei de medicină socială și management „Nicolae Testemițanu”, conferențiarul universitar Elena Raevschi, a remarcat faptul că acest eveniment evocă sentimente de mândrie pentru comunitatea științifică, în special pentru familie. „Constantin Ețco a rămas în memorie drept o personalitate care a contribuit la dezvoltarea diverselor sfere ale societății noastre – pedagogie, cercetare și, în special, sănătate publică. Domnia Sa a fost persoana care a știut să ia lucrurile de la zero, iar noi, membrii catedrei, înțelegem cât este de mare responsabilitatea noastră să continuăm proiectele inițiate de dumnealui. Această carte va rămâne o filă scrisă în istoria medicinei pentru următoarele generații. Expresia populară spune că are viitor numai acel care își cunoaște istoria”, a afirmat conferențiarul.
Viorel Prisacari, profesor consultant la Disciplina de epidemiologie, Departamentul Medicină Preventivă, coleg de breaslă, a punctat aspecte din activitatea multilaterală a savantului Constantin Ețco, atitudinea extrem de responsabilă față de obligațiile profesionale și civice, inteligența și erudiția, dragostea pentru oameni, în special pentru cei din sate, receptivitatea la problemele lor, fapt ce i-au adus un respect deosebit și aprecieri.
Evenimentul a întrunit, virtual, personalități notorii din țară, prieteni, colegi, discipoli și rude, care au venit cu aprecieri în adresa regretatului profesor Constantin Ețco.
Preluarea informației de pe site-ul USMF „Nicolae Testemițanu” poate fi efectuată doar cu indicarea obligatorie a sursei și a linkului direct accesat pe www.usmf.md.
Comentarii